Paradise will never be the same…
Paradise will never be the same…

Paradise will never be the same…

Op Zaterdag 11 mei ben ik samen met Isabelle naar het farewell concert van Meat Loaf in Zwolle geweest. De lokatie, IJsselhallen in Zwolle, kun je rekenen tot een van de meest ongezellige waar ik ooit ben geweest. De hal oogt als een lange tunnel met aan het einde een podium. Lang en smal dus. Achterin staan twee kleine tribunes met zitplaatsen waarvan ik me afvraag of het wel nut heeft daar te gaan zitten omdat je van daar uit niets meer kunt volgen van wat er op het podium gebeurt. Gelukkig stonden wij vooraan op slechts enkele meters van het podium.

De show bestond uit twee delen met daartussen een korte pauze. In het eerste deel werden diverse songs van verschillende albums gebracht en het tweede deel bestond uit het integraal brengen van zijn grootste hit album “Bat Out Of Hell I” In de jaren 70 betekende dit album, geschreven door Jim Steinman, de grote doorbraak voor Meat Loaf. Met meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren, staat dit album hoog in de Top 10 van meest verkochte albums ooit. Na 35 jaar gaat dit album jaarlijks nog steeds 200.000 keer over de toonbank! Een totaal van meer dan 100 miljoen verkochte albums maakt Meat Loaf een van de best verkopende artiesten aller tijden. De samenwerking tussen Meat Loaf en Jim Steinman wordt gezien als de meest belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de popmuziek.

Terug naar de show: De songs in het tweede gedeelte van de show worden met beelden uit een documentaire ingeleid. Jim Steinman, Tod Rundgren en Meat Loaf vertellen hoe de song tot stand is gekomen en daarna wordt het betreffende nummer Live gespeeld.

Met zijn 65 jaar is het niet verwonderlijk dat Meat Loaf niet alle noten haalt en zichtbaar moeite heeft met de lange uithalen die wij van hem gewend zijn. Hier en daar neemt hij echt de tijd om zijn teksten in te zetten. Wat hij wel nog steeds in overvloed heeft is de passie waarmee hij de nummers brengt. Ieder nummer zat zo boordevol emotie dat je er kippevel van kreeg. Het weergaloze optreden van Patti Russo en de Neverland Express Band maakten de avond compleet en onvergetelijk. Het was een top concert.
Tijdens zijn dankwoord aan het publiek en het vertolken van “For crying Out Loud” raakt hij zelfs zeer geemotioneerd en pinkte hij een traantje weg:
“Bat Out Of Hell is een album dat gaat over passie, je vindt het album geweldig of je haat het album.
Niemand zal zeggen “Ik vind Meat Loaf maar zo zo”. Wat je ook van hem vind, je vind het met passie! daarom is het album jullie album, jullie hebben het groot gemaakt en ik dank jullie daarvoor.”

Met deze Farewell tour is er (hoogstwaarschijnlijk) een einde gekomen aan een tijdperk. Het tijdperk van een artiest waarvoor we veel respect moeten hebben, natuurlijk heeft hij hier en daar steekjes laten vallen maar dat doet niets af aan de prestatie die hij heeft geleverd en het plezier dat wij hebben beleefd aan de albums die hij heeft gemaakt.
Dit concert is een waardig afscheid geweest van een groot artiest.

Don’t you ever, ever, ever stop Rocking!

Lees meer

The Neverland Express:
Meat Loaf – Lead Vocals
Patti Russo – Female lead vocals
John Miceli – Drums
Paul Crook – Guitar
Randy Flowers – Guitar, Backing vocals
Dave Luther – Saxophone, Keyboards, Backing vocals
Danny Miranda – Bass, Backing vocals
Dave Luther – Saxophone, Keyboards, Backing vocals
Justin Avery – Piano, Backing vocals

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected, copying is strictly prohibited !!